Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] WampServer
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
eki
Witam! po zainstalowaniu Wampa nie działa ani localhost,ani phpMyAdmin. Serwer cały czas nieaktywny. Skype wyłączony. Co jeszcze mogę sprawdzić?
Lonas
Czy cos Ci nie dziala na porcie 80 na kompie. Możesz tez ustawic apache na port np 8080 i obadac czy bedzie dzialac
eki
co poza Skype może zajmować port 80? no i gdzie w wampie przestawić port na 8080? :/

wyświetla mi informację,że port jest zajęty przez Microsoft-IIS/5.1 co to znaczy?
scanner
To znaczy, ze masz drugi serwer WWW (IIS) uruchomiony.
Pewno jakaś serwerowa wersja windowsa?
eki
jest taka możliwość aby frontPage uzywal jakiegos serwera?

albo że korzystam z pulpitu zdalnego?
scanner
Łączysz się z jakąś serwerową wersją windowsa, która ma zainstalowany pakiet IIS. Ustaw WAMPa, żeby nasłuchiwał na innym porcie, lub wyłącz IIS, lub ustaw IIs na inny port, lub korzystaj z IIS, lub zadzwoń do admina serwera.
Uff...
eki
fajnie... tylko jak to wyłączyć?? tylko litości! wszak jestem "przedszkolakiem"

z usług informacyjnych w winie mam zainstalowane - common files,przystawke usług informacyjnych i obsluge www
scanner
Zakładam (dawno nie pracowałem przy Win2000), że odinstalowanie obsługi WWW pomoże, o ile oczywiście ten komputer nie służy komuś jeszcze za serwer.
eki
teraz ja powiem: ufffff =D
wielkie dzięki! hula :)

A teraz nie mogę się dostać do panela phpMyAdmin,odmowa dostępu :/

można gdzieś sprawdzić jaki user i hasło zostało ustawione dla phpMyAdmina?
webdice
Dane są takie same jak do bazy danych.
eki
tyle,że jeszcze nie zdążyłam założyć bazy danych.chiałabym to właśnie zrobić,ale nie mogę się dostać do panelu
webdice
Jak instalowałeś bazę danych to podawałeś dane, jeśli nie to WampServer prawdopodobnie ustawił swoje, spróbuj:

Kod
root / root

lub poszukaj na oficjalnej stronie.
eki
nie pojawia mi się okienko logowania

od razu wyświetla się informacja o braku dostępu :/
scanner
Sprawdź, czy w konfiguracji phpMyAdmina nie masz przypadkiem ustawione, ze dane logowania sa z tego właśnie pliku czytane.

Dla WAMP 2.x:

Otwórz plik %WAMP_DIR%\apps\phpmyadmin*\config.inc.php
Znajdź fragment:
  1. <?php
  2. $cfg['Servers'][$i]['auth_type']  = 'config'; // Authentication method (config, http or cookie based)?
  3. $cfg['Servers'][$i]['user'] = 'root'; // MySQL user
  4. $cfg['Servers'][$i]['password'] = ''; // MySQL password (only needed
  5. // with 'config' auth_type)
  6. ?>

i zamień go na:
  1. <?php
  2. $cfg['Servers'][$i]['auth_type']  = 'cookie'; // Authentication method (config, http or cookie based)?
  3. $cfg['Servers'][$i]['user'] = ''; // MySQL user
  4. $cfg['Servers'][$i]['password'] = ''; // MySQL password (only needed
  5. // with 'config' auth_type)
  6. ?>
eki
nie pomogło sad.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.